Nieustanna ochota na słodycze. Z czego wynika i jak z nią walczyć?
1. Ochota na coś słodkiego może być wynikiem zakwaszenia Twojego
organizmu. Jeżeli spożywasz dużo produktów takich jak: mięso, wędliny, ser żółty,
jaja, kawa, czarna herbata, ryż biały, dżem i nie łączysz ich z warzywami,
owocami, kaszą, kiełkami, pełnoziarnistym pieczywem, Twój organizm będzie
upominał się o słodycze.
2. Nie żałuj przypraw! Cynamon, imbir, goździki, chilli,
kolendra to przyprawy, które pomogą Ci w walce
z chęcią zjedzenia czegoś słodkiego. Stosowanie tego zestawy w codziennej diecie pozwoli Ci na uwolnienie hormonu szczęścia, który zastępuje słodkie przekąski.
z chęcią zjedzenia czegoś słodkiego. Stosowanie tego zestawy w codziennej diecie pozwoli Ci na uwolnienie hormonu szczęścia, który zastępuje słodkie przekąski.
3. Zwróć uwagę na to, aby w ciągu dnia nie spożywać zbyt
wiele produktów słonych oraz tłustych. Wzmacniają one tylko chęć na sięgnięcie
po kolejnego cukierka. Po zjedzeniu tłustych potraw Twój organizm potrzebuje
energii, aby spalić posiłek, który mu zafundowałeś. Jeśli porcja tłuszczu była
zbyt wysoka, upominał się on będzie o słodką przekąskę, która dostarczy mu
szybko uwalnianych węglowodanów. Lecz czy to jest zdrowa energia? Z całą pewnością
NIE!
4. Zadbaj o to, aby w Twojej diecie znalazło się dużo
produktów roślinnych, takich jak: rośliny strączkowe, warzywa, owoce, pełne
ziarna zbóż. Podczas ich konsumpcji
każdy kęs przeżuwaj nawet 20 razy! Takie działanie powoduje wydobywanie się
słodkiego smaku z jedzonej potrawy.
5. Jeśli teraz zastanawiasz się czy zjeść coś słodkiego,
odpowiedz brzmi NIE. Aby zmniejszyć apetyt na łakocie jedz dużo surowej
marchewki. Ona naprawdę pomaga!
7. Pokochaj zielone koktajle na bazie pietruszki, selera,
szpinaku, mięty, awokado, sałaty, bazylii.
Czytaj: Wady i zalety zielonych koktajli.
Czytaj: Wady i zalety zielonych koktajli.
6. Uprawiaj regularnie sport. Jest on lekarstwem na każdą Twoją niedoskonałość!
Ja uwielbiam słodycze, ale kiedy zauważyłam, że są one niekorzystne dla zdrowia (przede wszystkim są pożywka dla komórek nowotworowych, co mnie skutecznie odstrasza od cukru) staram się używać zastępników. Oczywiście większość z nich to owoce i warzywa, ale odkryłam także, że kiełki są nie tylko zdrowe (bogactwo witamin i makro i mikroelementów, a także dobre źródło białka), ale potrafią wyeliminować ten nawyk podjadania. Ja najczęściej robię kiełki z soczewicy, ponieważ są najprostsze do zrobienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo przydatne informacje. Ludzie powinni być coraz bardziej świadomi, że słodycze w nadmiarze naprawdę szkodzą!
UsuńMusimy w końcu zacząć świadomie sięgać na regały sklepowe po żywność, którą karmimy nasz kochany organizm. :-)