środa, 4 marca 2015

Wady i zalety zielonych koktajli

Zielone koktajle warzywno-owocowe.

To, że są zdrowe, dostarczają wielu potrzebnym nam właściwości to chyba już wszyscy wiedzą.
Nie? To mówię Ci, PIJ ZIELONE KOKTAJLE! J
Doskonale sprawdzają się one jako południowa przekąska, zwana podwieczorkiem.

Plusy i minusy
Plusy:
- wysoka zawartość niezbędnym dla nas witamin i minerałów
- działanie oczyszczające nasz organizm
- dają kopa energetycznego, prawie jak napój typu RedBull

Minusy:
- nieodpowiednie dobranie składników może wiązać się z niesmaczną, mdłą papką, którą trzeba w dodatku jeść łyżeczką … sprawdzone na własnym przykładzie! J


Poniżej trzy super sprawdzone przepisy:

Koktajl szpinakowa- jabłkowo- ogórkowy dla dwóch osób (średnio słodki)
- ogórek zielony 1/2 szt
- jabłko 1 szt
- woda niegazowana 1 szkl
- szpinak (w moim przypadku mrożony) 1 szkl
- sok z cytryny 1 łyżka
Jabłko i ogórek obrać ze skórki. Wrzucić wszystko do blendera i miksować na jednolitą masę.


Koktajl szpinakowo- marchwiowo- bananowy dla dwóch osób (słodki)
- marchew 2 średnie sztuki
- szpinak (w moim przypadku mrożony) 1 szklanka
- banany 2 średnie sztuki
- trawa cytrynowa (może być również sok z cytryny) ½ łodygi
- woda niegazowana 1 szkl
Marchew i banany obrać ze skórki. Wrzucić wszystko do blendera i miksować na jednolitą masę.


Koktajl pietruszkowo- jabłkowy z mango dla dwóch osób (słodki) PYCHOTA!
- jabłko 2 średnie szt
- natka pietruszki 1 pęk
- mango ½ szt
- trawa cytrynowa (może być również sok z cytryny) ½ łodygi
- woda niegazowana 1 szkl
Jabłko i mango obrać ze skórki. Wrzucić wszystko do blendera i miksować na jednolitą masę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz