poniedziałek, 30 marca 2015

Zdrowa sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem, kasza gryczaną i szpinakiem – danie dla dwóch osób

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka 1 szt
szpinak młody liście 8 garści
kasza gryczana 2 woreczki

Dodatki:
- oliwa z oliwek 2 łyżeczki
- sok z cytryny łyżeczki
- olej lniany lub olej rzepakowy 2 łyżki
- pieprz, sól, bazylia suszona, tymianek, papryka słodka, kurkuma – przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:
Na patelni grillowej rozgrzać olej
i podsmażyć na nim kurczaka pokrojonego w grube paski. Kaszę gryczaną gotować na małym ogniu przez 15 minut, następnie odcedzić. Na talerzy ułożyć umyte liście szpinaku. 

Polać go wcześniej przygotowanym sosem na bazie oliwy 
z oliwek oraz soku z cytryny. Na szpinak ułożyć kolejno kaszę gryczaną oraz gotowego kurczaka. Całość udekorować można listkiem bazylii.


2 komentarze: