sobota, 7 marca 2015

Chyba się zakochałam!

Moja nowa faworytka!

Soczewica czerwona, z której można zrobić prawdziwe cuda. Jest doskonałym źródłem białka, może być stosowana jako zamiennik przy dietach wegetariańskich.
Ostatnimi czasy coraz więcej interesuje się ekologią. Ekoprodukty, ekodelikatesy, ekofirma, itp. Niedaleko szukać, w mojej rodzinie jest ktoś, kto w sposób najbardziej możliwie naturalny "wytwarza" i sprzedaje kurze jaja. Nie wiem czy wiecie, ale kolor i smak takiego jajka bardzo się od jaja kurzego z chowu klatkowego. Zachęcam do skosztowania!


A tym czasem przedstawiam Wam propozycję na Eko (w moim zrozumieniu) obiad:


Zapiekanka z soczewicy z kurczakiem i warzywami. Porcja dla dwóch bardzo głodnych osób.

Składniki:
½ piersi z kurczaka
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1,5 szklanki makarony żytniego
2 szklanki lekko podgotowanych warzyw (u mnie pietruszka korzeń, marchew korzeń, fasolka szparagowa, por- wszystko z ogrodu wiejskiego)
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajo kurze- z gospodarstwa wiejskiego!
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, czosnek

Ugotować soczewicę oraz makaron. Wycedzić. Do naczynia żaroodpornego układać kolejno: makaron, pół posiekanej natki pietruszki, kurczak pokrojony w kostkę, wcześniej podsmażony na oleju kokosowym i doprawiony, warzywa, soczewica, pozostałą część natki pietruszki, całość zalać roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam soczewice!! Moja ulubiona to zielona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że więcej ludzi ma taką zajawkę na soczewice! :-)

      Usuń