czwartek, 12 marca 2015

Czy warto jeść mięso z królika?

Nasze przyzwyczajenia
Każdy z nas lubi to, co zna. Sznycel z kurczaka z frytkami albo schabowy z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Udko z kurczaka, golonka z musztardą i chrzanem czy też kebab na mieście. Jeżeli chcesz czuć się dobrze każdego dnia, pragniesz, aby poranne wstawanie nie było dla Ciebie problemem, czas zmienić nawyki żywieniowe.

Powinieneś wyrobić sobie nowe nawyki.
- Pierwszym z nich niech będzie jedzenie śniadania (jeżeli jeszcze tego nie robisz) max do godziny po przebudzeniu.
- Lubisz słodycze i nie wyobrażasz sobie bez nich życia? OK! W początkowej fazie nie rezygnuj z nich, tylko staraj się spożywać je do 12:00 i zadbaj o to, aby nie były to słodkie batony i ciasta z kremem. Zastąp je zbożowymi batonikami lub pełnoziarnistymi ciastkami.
- Nie najadaj się "po korek”. Nakładaj sobie na talerz tylko, ile faktycznie jesteś w stanie zjeść.
- Kolejnym nowym nawykiem powinno być picie co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Woda poprawiam nasz metabolizm, oczyszcza organizm, a przede wszystkim nawadnia nas dzięki czemu mamy więcej energii i siły do działania.

Mięso z królika kontra inne zwierzaki
Mięso z królika jest wysoko przyswajane przez nasz organizm. Ma wysoką zawartość białka, małą zawartość tłuszczu i bogate jest w składniki mineralne, które poprawiają nasze samopoczucie.
                                                          


Gatunek mięsa
Zawartość cholesterolu w 100g produktu
Cielęcina
40 - 50
Królik
35-50
Drób
78-97

Poniżej przedstawiam przepis na królika a'la Anastazja :-)

Klopsy z mięsa króliczego z marchewką (danie dla 3-4 osób)

Skład:
1 świeży królik
1 duża marchew
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżli pokrojonej natki pietruszki 
4 łyżki otrębów owsianych lub innych (w zamian za bułkę tartą)
1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka czerwona

Mięso obieramy z kości. Następnie mielimy na maszynce do mięsa razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy przyprawy, pietruszkę, jajko, otręby, startą na małych oczkach marchew i wszystko razem mieszamy. Formujemy małe kuleczki. 
W moim przypadku klopsy przyrządzałam na parze przez około 40 minut. Można je również ugotować w lekko osolonej wodzie.
Smacznego! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz