Soczewica
czerwona, z której można zrobić prawdziwe cuda. Jest doskonałym źródłem białka,
może być stosowana jako zamiennik przy dietach wegetariańskich.
Ostatnimi
czasy coraz więcej interesuje się ekologią. Ekoprodukty, ekodelikatesy,
ekofirma, itp. Niedaleko szukać, w mojej rodzinie jest ktoś, kto w sposób
najbardziej możliwie naturalny "wytwarza" i sprzedaje kurze jaja. Nie wiem czy wiecie, ale
kolor i smak takiego jajka bardzo się od jaja kurzego z chowu klatkowego.
Zachęcam do skosztowania!
A tym czasem przedstawiam Wam propozycję na Eko (w moim zrozumieniu) obiad:
Zapiekanka
z soczewicy z kurczakiem i warzywami. Porcja dla dwóch bardzo głodnych osób.
Składniki:
½
piersi z kurczaka
1,5
szklanki czerwonej soczewicy
1,5
szklanki makarony żytniego
2
szklanki lekko podgotowanych warzyw (u mnie pietruszka korzeń, marchew korzeń,
fasolka szparagowa, por- wszystko z ogrodu wiejskiego)
1
łyżeczka oleju kokosowego
2
łyżki posiekanej natki pietruszki
1
jajo kurze- z gospodarstwa wiejskiego!
Przyprawy:
sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, czosnek
Ugotować
soczewicę oraz makaron. Wycedzić. Do naczynia żaroodpornego układać kolejno:
makaron, pół posiekanej natki pietruszki, kurczak pokrojony w kostkę, wcześniej
podsmażony na oleju kokosowym i doprawiony, warzywa, soczewica, pozostałą część
natki pietruszki, całość zalać roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
Uwielbiam soczewice!! Moja ulubiona to zielona
OdpowiedzUsuńSuper, że więcej ludzi ma taką zajawkę na soczewice! :-)
Usuń