Składniki:
podwójna pierś z kurczaka 1 szt
szpinak młody liście 8 garści
kasza gryczana 2 woreczki
Dodatki:
- oliwa z oliwek 2 łyżeczki
- sok z cytryny łyżeczki
- olej lniany lub olej rzepakowy 2 łyżki
- pieprz, sól, bazylia suszona, tymianek, papryka słodka, kurkuma – przyprawy do kurczaka
Sposób przygotowania:
Na patelni grillowej rozgrzać olej
i podsmażyć na nim kurczaka pokrojonego w grube paski. Kaszę gryczaną gotować na małym ogniu przez 15 minut, następnie odcedzić. Na talerzy ułożyć umyte liście szpinaku.
Polać go wcześniej przygotowanym sosem na bazie oliwy
z oliwek oraz soku z cytryny. Na szpinak ułożyć kolejno kaszę gryczaną oraz gotowego kurczaka. Całość udekorować można listkiem bazylii.
i podsmażyć na nim kurczaka pokrojonego w grube paski. Kaszę gryczaną gotować na małym ogniu przez 15 minut, następnie odcedzić. Na talerzy ułożyć umyte liście szpinaku.
Polać go wcześniej przygotowanym sosem na bazie oliwy
z oliwek oraz soku z cytryny. Na szpinak ułożyć kolejno kaszę gryczaną oraz gotowego kurczaka. Całość udekorować można listkiem bazylii.
Jutro wypróbujemy :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak poszło! ;-)
Usuń