środa, 8 kwietnia 2015

Tosty z pastą z suszonych pomidorów - palce lizać!

Jedna z moich ulubionych propozycji na kolacje. Tosty lub jak kto woli, grzanki
z pastą z suszonych pomidorów.

Suszone pomidory są dla mnie tak wykwitnę, że mogłabym je jeść praktycznie do każdego posiłku. Niestety, nie mogę tego robić, ponieważ moczone w oleju rzepakowym lub co gorsza, w oleju słonecznikowym są tłuste i bardzo kaloryczne. Dlatego z ich ilością staram się nie przesadzać. Jednakże, dziś na kolację przygotowałam potrawę, która jest jedną z moich ulubionych.

Pastę wykonałam samodzielnie, poniżej przedstawiam sposób jej przygotowania na kolację dla dwóch osób:

6 kromek pełnoziarnistego chleba

10 sztuk suszonych pomidorów w oleju

2 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

6 sztuk migdałów całych

kilka listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki bazylii suszonej

10 sztuk suszonej żurawiny (opcjonalnie)

rukola lub mix sałat do dekoracji

Sposób przygotowania: Do wysokiego pojemnika wrzucić suszone pomidory, posiekane migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, żurawinę i zalać oliwą. Całość zmiksować lub zblendować na gładką masę. Gotową pastę nałożyć na wcześniej podgrzane w tosterze lub piekarniku kromki chleba. Udekorować sałatą, rukola. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz